Novi skandal u Dojče banci - akcije se sunovratile

Nakon prošlonedeljne policijske racije u sedištu Dojče banke, najveća nemačka banka se suočava sa novim optužbama za pranje novca.

Izvor: B92, SEEbiz
Podeli
Foto: Getty images
Foto: Getty images

Naime, list Financial Times objavio je da je ta banka obavila transakciju koja je 31 milijardu evra veća nego što se prvobitno mislilo za upitne fondove Banke Danske.

Zastupnik Dojče banke odbio je da komentariše članak objavljen u tom listu, piše Seebiz.

Međutim, rekao je da nije odgovornost banke da proverava korisnike i da su poslovne veze s Bankom Danske prekinute 2015. godine.

Ova svota pribraja se svoti od 150 milijardi dolara koje je Dojče banka oprala za estonsku podružnicu Banke Danske od 2007 do 2015, što znači četiri petine protoka novca klijenata Banke Danske u Rusiji i bivšem Sovjetskom Savezu, objavio je Financial Times citirajući osobe upoznate s problemom.

Deonice nemačke banke pale su za 4 odsto, što je najnoviji udarac pokušaju izvršnog direktora Kristijana Ševinga da stabilizuje banku nakon tri godine gubitaka pod prethodnom upravom.

Podsetimo, prošle nedelje je nemačka policija upala u sedište Dojče banke u Frankfurtu u sklopu istrage o pranju novca povezane sa aferom "Panamski papiri".

Skandal "Panamski papiri" predstavlja najveće curenje informacija u istoriji, kada su u aprilu 2016. godine u javnost procureli podaci advokatske firme “Mosak Fonseka” sa sedištem u Panami. Tada je iz njene baze procurelo 11,5 miliona dokumenata i 2,6 terabajta informacija koji otkrivaju kako bogataši peru novac.

Svet

Stan platio 73,8 miliona $

Deset ljudi, od kojih su neki svoj identitet prikrili iza imena kompanije, potrošilo je ukupno pola milijarde dolara na kupovinu stanova na Menhetnu.

Svet ponedeljak 31.12. 09:57 Komentara: 1
strana 1 od 142 idi na stranu