Cene stanova u nebo - traže nacionalizaciju referendumom

U Berlinu stanarine neprestano rastu. Jedna građanska inicijativa za to okrivljuje firme koje su poseduju veliki broj stanova.

Svet

Izvor: Deutche Welle

Petak, 30.11.2018.

07:20

Cene stanova u nebo - traže nacionalizaciju referendumom
Foto: Thinkstock

I zalaže se za oduzimanje vlasništva nad stanovima – referendumom.

Nedaleko od trga Kotbuser tor nalazi se drvena koliba oblepljena plakatima. Dobro se uklapa u šarenu okolinu u berlinskoj četvrti Krojcbergu. Noćni život, prilično otvorena konzumacija droge, buran velegradski život… Improvizovanu građevinu su pre par godina podigli stanari okolnih zgrada. Namenili su je za razne građanske inicijative. Naročito su aktivne inicijative protiv rasta cena stanarina.

"Nismo slučajno kolibu podigli baš ovde. Pogledajte okolo, sve ove stanove otkupili su špekulanti. Mnogim ljudima njihovi stanovi postali su preskupi“, priča Rouzbeh Taheri dok pokazuje na okolne zgrade. „To je neizdrživo. Ljude teraju iz njihovog društvenog okruženja, deca moraju da menjaju školu. Stalno je prisutan strah od povećanja stanarina.“

Taheri je i sam pre nekoliko godina bio pogođen povećanjem stanarine. Njegov stanodavac je kuću izolovao i na osnovu toga – povećao stanarinu. Bespomoćnost ga je toliko razbesnela da se politički angažovao. Pokrenuo je građansku inicijativu koja se zalaže za to da se velikim posednicima oduzmu stanovi „u korist zajednice“.

Da bi imala realnu šansu za tu ideju, njegova Inicijativa mora da za četiri meseca sakupi 170.000 potpisa. Tek tada može da bude raspisan referendum na kojem polovina birača s pravom glasa mora da glasa za taj zahtev. Ali i nakon toga bi bilo upitno da li vlasnicima mogu da budu oduzeti stanovi. Nemački Osnovni zakon (Ustav) izričito štiti privatno vlasništvo. Ali i građanska inicijativa se poziva na Osnovni zakon. U članu 15 stoji da „zemljište može biti preneseno u vlasništvo zajednice zakonom koji reguliše način i količinu obeštećenja“.

Inicijativa je usmerena pre svega protiv firme „Deutsche Wohnen“. To preduzeće, samo u Berlinu, poseduje više od 100.000 stanova. Taheri kaže da je ono „simbol promašene politike“, nezasitnih stanarina i špekulacija. „Deutsche Wohnen“, tvrde oni koji se sa Teherijem slažu, usmereno je isključivo na podizanje profita. Obnavljaju stanove samo a bi mogli da povećavaju stanarine. Mnogi berlinski podstanari su zato protiv tog preduzeća podneli tužbe.

Problemi na berlinskom tržištu stanova su nesporni. Stanarine su, prema nekim podacima, u proteklih sedam godina gotovo udvostručene. Uprava za razvoj grada izračunala je da bi do 2030. Moralo da bude izgrađeno 194.000 stanova kako bi se nadoknadilo nedostatak.
Foto: Thinkstock
Glavni razlog za nedostatak stanova je rast broja stanovnika u Berlinu. Većina stručnjaka smatra da postoje efikasnija rešenja od oduzimanja stanova. „Politika bi trebalo da se koncentriše na izgradnju stanova koje obični građani mogu da plate. Osim toga, trebalo bi da budu „ojačana“ seoska područja, kako Berlin ne bi tako brzo rastao“, kaže Ralf Henger iz Instituta nemačke privrede (IW). Oduzimanje stanova bi takođe veoma uplašilo privatne investitore – a posledica toga bila bi da bi stanova bilo još manje, smatra on.

Uprkos kritikama stručnjaka, reakcije berlinske pokrajinske vlade (koalicija SPD, Levice i Zelenih) većinom su pozitivne, kaže Taheri. Predsednica poslaničke grupe Levice Karola Blum kaže za DW da njena stranka rad Inicijative „prati s velikim simpatijama“ i da je oduzimanje imovine opravdano „jer koncerni koji se bave izdavanjem nekretnina krše ustavno načelo da vlasništvo mora da služi opštim interesima“.

To da građanske inicijative mogu da pomrse račune investitorima u Berlinu ima dugu tradiciju. Pre nekoliko nedelja „Gugl“ je otkazao izgradnju start-ap-kampusa vrednog 500 miliona evra zbog upornih protesta levičarskih grupa. Godine 2014. jedna građanska inicijativa referendumom je sprečila izgradnju na području bivšeg aerodroma Tempelhof.

Takvi uspesi protiv investitora ohrabruju Taherija. „Ovo je više od sanjarenja i socijalne romantike, naše šanse su realne.“ U drvenoj kolibi na trgu Kotbuser tor ne organizuju samo akcije protiv visokih stanarina, već i kurseve nemačkog za migrante. A tu je narodna kuhinja za siromašne.

Komšije jedni drugima pomažu. „I ako ne bude uspela akcija oduzimanja stanova, to će ipak biti upozorenje divljem kapitalu i špekulantima koji dolaze u Berlin“, kaže Taheri. Ne radi se dakle samo o stanarinama, već o održavanju jednog stila života – koji je ugrožen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: