Prvi put u istoriji - znate li koliko zlata "prođe" kroz berzu?

Obim dnevne trgovine zlatom u Londonu prošle nedelje iznosio je najmanje 30,2 miliona unci što je 939 tona zlata.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 21.11.2018.

09:59

Prvi put u istoriji - znate li koliko zlata
Foto: Thinkstock

Vrednost te količine zlata je preko 36 milijardi dolara, pokazuju prvi precizni podaci trgovaca LBMA, skidajući veo tajnovitosti s trgovine ovim plemenitim metalom na londonskom tržištu, piše Novac.hr.

Prema LMBA-i, obim trgovine zlatom među njenim članicama putem ugovora za trenutne isporuke iznosio je prošle nedelje 95 miliona unci. Putem swapova i terminskih ugovora vlasnika je promenilo 46,5 miliona unci, 4,1 milion unci putem opcija, a 5,4 miliona unci putem najma, kredita i depozita.

To bi značilo da je ukupan prosečni dnevni obim trgovine zlatom iznosio 30,2 miliona unci, odnosno 939 tona.

London je središte globalne trgovine zlatom, ali su glavni akteri - banke, brokeri i dileri, dosad bili neskloni otkrivanju tačnih podataka o vrednosti i obimu trgovine.

Potaknute zahtevima regulatora za većom transparentnošću, članice LMBA-e počele su da objavljuju podatke o transakcijama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

16 h

Podeli: