Tačka na Turski tok - za sada, šta je sa Srbijom?

Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan psisustvovaće svečanoj ceremoniji završetka pomorskog dela gasovoda Turki tok.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.11.2018.

11:58

Tačka na Turski tok - za sada, šta je sa Srbijom?
Foto: Gettyimages

Pomorski deo gasovoda, dužine 930 kilometara, pruža se dnom Crnog mora i namenjen je trasnportu ruskog prirodnog gasa do Turske.

Ruski Gasporm je njegovu izgradnju počeo u maju prošle godine.

Odatle će konstrukcija gasovoda biti nastavljena izgradnjom cevi po zemlji u dužini od 108 kilometara koji će omogućiti snabdevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope.

Prve isporuke predviđene su za kraj 2019. godine.

Očekuje se da će gasovodom biti transportovano 31,4 milijardi kubnih metara ruskog prirodnog gasa do Turske.

Reč je o najvećem zajedničkom ulaganju dve zemlje.

Zamenik šefa Uprave Gasproma Aleksnadar Medvedev ranije je kazao da će u bliskoj budućnosti kompanija doneti odluku o konačnoj turi druge linije gasovoda Turski tok.

Kako je naveo, o dve glavne opcije se pregovara u skladu sa procedurama EU i Evropske komisije. Medvedev je označio Grčku, Italiju, Bugarsku, Srbiju i Mađarsku kao potencijalna tržišta.

Turska je rusko drugo najveće izvozno tržište, a trenutno se snabdeva ruskim gasom peko gasovoda Blu strim i Transbalkanskog gasovoda.

U 2017. godini Gasprom je izvezao rekordnih 29 milijardi kubnih metara gasa u Tursku, što je 17,3 odsto više nego godinu ranije.

Putin je u junu kazao da je produžetak Turskog toka do Bugarske dogovoren. Takođe, mađarski premijer Viktor Orban zatražio je da Turski tok dođe i do mađarske ali i dalje ka Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: