OPEK zavrće slavinu, Arapi vinuli cene nafte

Cene nafte porasle su za oko jedan procenat usled očekivanja da će vodeći izvoznik, Saudijska Arabija, pritisnuti OPEK da smanje isporuke krajem godine.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 19.11.2018.

09:53

OPEK zavrće slavinu, Arapi vinuli cene nafte
Foto: Thinkstock

Cena fjučersa severnomorske nafte "brent" za mesec dana unapred iznosila je jutros 67,36 dolara po barelu, što je za 60 centi ili 0,9 odsto više u odnosu na nivo na poslednjem zatvaranju trgovanja, izveštava Rojters.

Američka "laka" nafta WTI skočila je za 71 cent ili 1,3 odsto, na 57,17 dolara po barelu.

Saudijska Arabija, koja de facto ima vodeću ulogu u OPEK-u, pritiska naftni kartel i njegove saveznike da smanje isporuke na 1,4 miliona barela dnevno (bpd) kako bi se prilagodili usporavanju rasta tražnje i sprečili preveliku ponudu.

Uprkos današnjem porastu, cene nafte su i dalje niže za skoro jednu četvrtinu u odnosu na nedavni najviši nivo početkom oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: