Šta će biti s naftom sledeće godine?

Globalna ponuda nafte će nadmašiti tražnju tokom 2019, jer skok proizvodnje neutrališe povećanje potrošnje koja je u opasnosti zbog usporavanja ekonomije.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 18.11.2018.

15:36

Šta će biti s naftom sledeće godine?
(Foto: Thinkstock)

To je saopštila Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

U najnovijem mesečnom izveštaju, Agencija sa sedištem u Parizu je zadržala projekcije rasta globalne tražnje za naftom za 2018. i 2019. godinu na nepromenjenom nivou u odnosu na prošli mesec, odnosno na 1,3 miliona barela dnevno i 1,4 miliona barela dnevno respektivno, prenosi Rojters.

IEA je, ipak, srezala projekciju rasta tražnje za naftom iz nečlanica OPEK-a, ali je istovremeno podigla procenu rasta proizvodnje nafte u tim zemljama na 2,4 miliona barela dnevno u ovoj godini i na 1,9 miliona barela dnevno u narednoj godini, sa ranije projektovanih 2,2 miliona barela i 1,8 miliona barela, respektivno.

SAD će prednjačiti u prognoziranom porastu proizvodnje, jer će, prema procenama IEA, američka proizvodnja nafte ove godine porasti za 2,1 milion barela dnevno, i za dodatnih 1,3 miliona barela dnevno u 2019. godini.

“Očekuje se da će naredne godine postojati još manja potreba za OPEK-ovom naftom zbog konsantnog rasta proizvodnje u nečlanicama OPEK-a”, navodi IEA. Agencija je, takođe, smanjila projekciju tražnje za OPEK-ovom naftom za 300.000 barela dnevno na 31,3 miliona barela dnevno u 2019. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: