Pompeo: Nemate većeg prijatelja od SAD, borićemo se protiv gasovoda

Američki državni sekretar Majk Pompeo obećao je Ukrajini nastavak zajedničke borbe protiv nemačko-ruskog gasovoda "Severni tok 2".

Izvor: Beta
Podeli
(Foto: Thinkstock)
(Foto: Thinkstock)

Kako je rekao, taj gasovod podriva evropsku bezbednost.

Ukrajina "nema većeg prijatelja od SAD" u borbi protiv "ruske agresije", rekao je Pompeo tokom jučerašnjeg sastanka sa šefom ukrajinske diplomatije Pavlom Klimkinom u Vašingtonu.

"Nastavićemo zajednički da radimo na zaustavljanju projekta 'Severni tok 2' koji potcenjuje stratešku i ekonomsku bezbednost Ukrajine i preti da dodatno ugrozi suverenitet evropskih država koje zavise od ruskog gasa", rekao je Pompeo novinarima.

Šef Stejt departmenta je izjavio da SAD ne žele da "evropski prijatelji postanu plen političke i ekonomske manipulacije" koju Rusija pokušava da izvede u Ukrajini. Gasovod "Severni tok 2" će udvostručiti količinu gasa koja iz Rusije stiže u Nemačku, pritom zaobilazeći dada tranzitne zemlje Poljsku i Ukrajinu. Nemačka tvrdi, uz podršku Francuske i Austrije, da će novi gasovod osigurati stabilniju i jeftiniju isporuku gasa. Pompeo je takođe ponovio i američki stav o nepriznavanju ruskog pripajanja Krima.

Svet

strana 1 od 150 idi na stranu