Skuplji benzin i automobili pogurali inflaciju

Potrošačke cene u SAD porasle su 0,3 odsto u oktobru, čemu su u najvećoj meri doprinele više cene benzina, polovnih automobila i većih troškova za stanovanje.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 14.11.2018.

16:51

Skuplji benzin i automobili pogurali inflaciju
Foto: Thinkstock

To je usledilo posle skoka indeksa potrošačkih cena (CPI), merila ukupnih troškova dobara i usluga koje kupuje tipični potrošač, za 0,1 odsto u septembru, pokazali su podaci američkog Ministarstva za rad.

U godinu dana zaključno sa oktobrom, taj indeks je porastao za 2,5 odsto, u odnosu na skok od 2,3 odsto iz septembra, prenosi agencija AP.

Prilagođeno rastućim cenama, prosečna nedeljna zarada je ove godine porasla za 0,9 odsto.

Bazna inflacija, iz koje su izuzete kolebljive cene energije i hrane, porasla je za 0,2 odsto u oktobru na mesečnom nivou, a na godišnjem za 2,1 odsto.

Cene benzina porasle su za tri odsto u oktobru, posle septembarskog pada od 0,2 odsto, dok su troškovi stanovanja porasli prošlog meseca za 0,3 odsto.

Hrana je, međutim, pojeftinila u oktobru, jer su pale cene voća, povrća i pekarskih proizvoda.

Cilj američke Uprave federalnih rezervi (Fed) je inflacija od 2,0 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: