OPEK ponovo srezao procenu tražnje za naftom

Beč -- Organizacija zemalja izvoznica nafte opet je oborila projekciju tražnje za naftom. To je četvrta uzastopna revizija naniže vezano za rast potrošnje u 2019.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema najnovijem mesečnom izveštaju OPEK-a, koji okuplja 15 članica, svetski apetit za naftom će porasti za 1,29 miliona barela dnevno u 2019. godini, što je za 70.000 barela nafte dnevno manje u odnosu na projekciju iz prošlog meseca, prenosi CNBC.

OPEK je projekciju rasta tražnje za naftom obarao u svakom mesecu od jula, kada je prognozirao rast potražnje od 1,45 miliona barela dnevno za narednu godinu.

Naftni kartel, takođe, sada predviđa da će proizvodnja u nečlanicama OPEK-a porasti za 2,23 miliona barela dnevno naredne godine, što je za 120.000 barela dnevno više u odnosu na poslednju projekciju.

“Iako je tržište nafte sada dostiglo balans, projekcije za 2019. godinu vezano za rast proizvodnje u nečlanicama OPEK-a sugerišu da će veća proizvodnja nadmašiti rast globalne tražnje za naftom, što će dovesti do nagomilavanja viška ponude na tržištu”, ocenjuje OPEK.

Zbog svega toga bi, kako ocenjuje CNBC, OPEK mogao da pokrene novu rundu smanjenja proizvodnje "crnog zlata" kada se naredne nedelje sastane sa Rusijom i još nekoliko zemalja proizvođača koje nisu članice tog kartela.

Svet

strana 1 od 150 idi na stranu