Minimalac na 736 EUR: Ko radi 8h - imaće

Ljubljana -- Slovenačka stranka Levica predstavila je javnosti predlog zakona o minimalnoj plati kojim se predviđa nova formula za utvrđivanje minimalne zarade od 2021.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Predstavljena je i nova formula stope povećanja minimalca za 2019. i 2020. godinu.

Zakonski predlog su već u načelu usvojile sve koalicione stranke, izveštava agencija STA.

Prema tom predlogu, minimalna zarada, koja trenutno iznosi 638,42 evra neto, biće povećana sledeće godine na 667 evra, odnosno na 700 evra 2020.

Minimalnu platu trenutno određuje ministar nadležan za rad i to na bazi inflacije i, opciono, na osnovu drugih makroekonomskih kretanja.

Prema novoj formuli koja će stupiti na snagu od 2021. godine, minimalna zarada u Sloveniji će morati da bude veća od minimalnih troškova života za najmanje 20 procenata, što bi trenutno iznosilo 736 evra mesečno, izjavio je lider Levice Luka Mesec na današnjoj konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, formula obezbeđuje da "svi oni koji rade osam sati dnevno više ne budu na granici siromaštva, kao do sada".

Levica takođe traži da svi bonusi utvrđeni zakonom i kolektivnim ugovorima budu isključeni iz minimalne zarade i isplaćivani odvojeno od 2019. godine.

Podaci Ministarstva rada pokazuju da oko 42.000 ljudi, od kojih skoro 35.000 u privatnom sektoru, trenutno primaju minimalnu platu.

Međutim, povećanje minimalne zarade u januaru, kako je predloženo, zapravo bi uticalo na primanja oko 70.000 radnika, rekao je Mesec.

Udruženja poslodavaca su izrazila uzdržanost prema predlogu za povećanje minimalne plate, jer poslodavci strahuju od pada profitabilnosti i konkurentnosti, dok sindikati pozdravljaju najavljene izmene.

Vesti

strana 1 od 150 idi na stranu