Naredne dve decenije - Poljaci rekli zbogom Rusima

Poljski gasni koncern PGNiG potpisao je dugotrajni ugovor o isporuci tečnog prirodnog gasa iz SAD što je deo širih napora Poljske da smanji zavisnost od Rusije.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2018.

16:54

Naredne dve decenije - Poljaci rekli zbogom Rusima
(Foto: Thinkstock)

Državna kompanija PGNiG potpisala je danas 24-godišnji sporazum s američkom firmom Čenjer u Varšavi u prisustvu američkog ministra energetike Rika Perija i poljskog predsednika Andžeja Dude.

Nije objavljena vrednost ovog ugovora u skladu s tajnosti za tako osetljive energetske dogovore, navodi agencija AP.

đutim Pjotr Vožnjak predsednik upravnog odbora PGNiG-a rekao je da je cena američkog gasa 20 do 30 odsto niža nego ona koju Poljska plaća svom sadašnjem snabdevaču "na istoku", misleći na Rusiju. Vođa vladajuće poljske partije Jaroslav Kačinski rekao je da je srećan što će sporazum povećati poljsku energetsku bezbednost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: