Loše prognoze: Usporavanje do 2020. godine

Brisel -- U 19 zemalja evrozone u narednih nekoliko godina očekuje se usporavanje privrednog rasta zbog rastućih trgovinskih tenzija širom sveta i viših cena.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Komisija je u objavljenom jesenjem izveštaju zadržala prognozu rasta za ovu godinu od 2,1 odsto, ali je prognozirala da će 2019. usporiti na 1,9 odsto, te dalje pasti na 1,7 odsto 2020. godine.

Ovo je blago revidiranje na niže prognoze iz jula kada je Komisija predvidela da će rast 2019. godine biti 2.0 odsto. Prošlogodišnji rast evrozone bio je 2,4 odsto, kada je bio na desetogodišnjem maksimumu.

Kao razlog za usporavanje Komisija je navela rastuću globalna nesigurnost, međunarodne trgovinske tenzije i više cene nafte.

Takođe se navodi da sporije smanjenje nezaposlenosti može da vodi usporavanju privrednog rasta.

Očekuje se da će nezaposlenost pasti sa 8,4 odsto ove godine na 7,9 odsto iduće i na 7,5 odsto 2020. godine. ; Evropska komisija je navela da će privredni rast sve više početi da se oslanja na domaće faktore i da će potrošnja u maloprodaji biti podstaknuta snažnijim rastom plata i labavijim budžetskim restrikcijama u nekim zemljama.

"Rastu neizvesnost i rizici, kako spoljni tako i unutrašnji, i počinju negativno da utiču na tempo ekonomske aktivnosti", rekao je Valdis Dombrovskis, evropski komesar za finansijsku stabilnost i druga ekonomska pitanja.

On je rekao da je potrebno ostati oprezan, raditi više na jačanju otpornosti privrede.

strana 1 od 150 idi na stranu