"Pogledajte Arape - imali su para ali loše radnike"

Ne verujem da će biti radikalnih promena u migrantskoj politici u Nemačkoj zato što su nam potrebni migranti, odnosno treba nam radna snaga, kaže Oto Georg Šili

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 08.11.2018.

14:44

(Foto: Thinkstock)

Šili je, podsetimo, bivši nemački ministar unutrašnjih poslova iz Socijaldemokratske partije u Nemačkoj (SDP).

Šili je tokom samita "Makedonija 2025" u razgovoru za Tanjug istakao da Nemačka nakon odlaska kancelarke Angele Merkel neće promeniti politiku prema migrantima, već da će biti određenih prilagođavanja u saradnji sa državama članicama EU.

"Možda će se desiti određene izmene, ali mi ćemo nastaviti proaktivno da podržavamo dolazak migranata, jer je to dobro kako za nemačku ekonomiju, tako i za same migrante", kaže Šili.

On je na samitu govorio o značaju dualnog obrazovanja u procesu ekonomskog razvoja.

"Sa makroekonomskog aspekta ekonomski razvoj i nacionalni rast zavise od kvalifikovane radne snage", dodao je bivši nemački ministar.

Kao primer, izneo je brojne projekte u Abu Dabiju koji su propali, jer uprkos tome što su bili bogati i imali mnogo novca za investiranje u industriju za sofisticirane tehnologije, oni nisu imali kvalifikovanu i dobru radnu snagu.

Prema njegovim rečima, ključni uspeh nemačke ekonomije je upravo u kvalifikovanosti radne snage.

"Gledajte nemačku automobilsku industriju, ona je jedna od najboljih na globalnom nivou i to je isključivo zbog kvalifikovane radne snage", naglašava Šili.

On smatra da Srbija treba da se kreće istim putem, jer ima veoma inteligentne ljude, ali kaže da je neophodna edukacija ne samo u teoriji, već i u praksi.

"To je ono što mi u Nemačkoj radimo vekovima. Mislim da je to najmoderniji sistem i smatram da jednostavno treba da ga kopirate", ukazuje bivši nemački ministar.

Šili je zaključio da je Srbija veoma bogata zemlja i da njen uspeh u budućnosti zavisi od prihvatanje izazova u primeni dualnog obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: