Kinesko-rusko čudo je rođeno: "Više je Erbas nego Boing"

Kina i Rusija predstavile su svoj grandiozni projekat putničkog aviona i to u prirodnoj veličini.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 06.11.2018.

09:37

Kinesko-rusko čudo je rođeno:
Foto: Thinkstock

Na najvećoj avio-smotri u Aziji, obelodanili su kako izgleda letelica koja predstavlja zajednički napor dve istočne države da se probiju na tržište kojim dominiraju američki Boing i evropski Erbas.

Javnosti je predstavljen avion CR929 koji je plod zajedničkog ulaganja KIne i Rusije preko zajedničke kompanije CRAIC.

"Naš program napreduje i nalazi se u planiranom roku", rekao je predsednik strateškog partnera u projektu sa ruske strane, kompanije UAC. "Trenutno je u fazi idejnog projektovanja i mi smo u fazi izbora dobavljača i opreme, koja će biti završena do kraja 2019. godine", kaže on.

Trup aviona dugačak je 22 metra, visok 6,5 metara i širok 5,9 metara, prostrane je unutrašnjosti, dok je kokpit predstavljen sa stvarnim sistemima koji još nisu izabrani.

"To je više Erbas, nego Boing", ocena je jednog od poznavaoca.

Ruski UAC i kineski COMAC najavili su 2014. godine da će sarađivati na programu širokotrupnog aviona, a tri godine kasnije počeli su pun razvoj programa formiranjem zajedničkog preduzeća China-Russia Commercial Aircraft International Corporation (CRAIC).

Do danas su već tražili predloge za motor aviona i opremu za sletanje.

Kako je ranije najavljeno, CR929 će prvi let obaviti 2023. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: