Magija ili kuje plan - kako Putin dolare pretvara u zlato

Centralna banka Rusije otkupila je više od 92 tone zlata za poslednja tri meseca, prenosi RT.

Svet

Izvor: B92

Subota, 03.11.2018.

15:32

Magija ili kuje plan - kako Putin dolare pretvara u zlato
(Foto: Thinkstock)

Tako je banka srušila i sovjetski rekord u zlatnim rezrevama iz 1941. godine, prema novom izveštaju Svetskog veća za zlato (VGC).

Rusija je, saopštilo je VGC, kupila više zlata od bilo koje druge zemlje na svetu. Posle nje su Turska, Kazahstan i Indija, koje su kupile 18,5 tona, 13,4 tona i 13,7 tona.

To je najveća kvartalna neto kupovina od 1993. godine, kada je VGC započeo praćenje podataka o zlatu. Ruske rezerve zlata sada čine 17 odsto ukupnih deviznih rezervi zemlje, a vrednost ruskih zaliha se procenjuje na više od 78 milijardi dolara.

"Ovo je sve veći trend. U proteklih pet godina zemlje povećavaju udeo zlata u svojim rezervama, smanjujući udeo u dolarima ", rekao je Antolij Asakov, predsednik Odbora za finansije.

"Ulaganje u hartije od vrednosti SAD-a su u rekordnom padu. Mislim da će se ovaj trend nastaviti“, dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: