SAD tonu u ambis - "potopiće" ih dug

Vašington -- Sjedinjene Države trenutno preuzimaju na sebe preveliki dug, a taj problem će se ubuduće samo pogoršavati.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To je izjavila bivša predsednica Federalnih rezervi (Fed), Dženet Jelen.

"Kad bih imala čarobni štapić, podigla bih poreze i smanjila troškove za penzije", rekla je Jelen za tv mrežu CNBC na konferenciji "Čarls Švab Impakt" u Vašingtonu D.C., ocenjujući da je putanja duga SAD "neodrživa".

Budžetski deficit SAD porastao je na 779 milijardi dolara u fiskalnoj 2018. godini, što je povećanje od 17 procenata u odnosu na prethodnu fiskalnu godinu.

Do toga je došlo nakon što je predsednik Donald Tramp krajem prošle godine potpisao zakon kojim su smanjene stope poreza na dobit preduzeća na 21 posto sa prethodnih 35 procenata. Potrošnja se povećala na najviši nivo u šest godina, dok su prihodi tek neznatno porasli, navodi CNBC.

Dženet Jelen je napomenula da će se ta situacija samo pogoršati jer sve više pripadnika generacije rođene u godinama posle Drugog svetskog rata (bejbi bum generacija) odlazi u penziju, što će uticati na povećanje rashoda za penzije i programe zdravstvene zaštite.

Bivša šefica Feda je takođe rekla da brine za "ulogu privrede SAD", u svetlu kinesko-američkog sukoba u kojem dve zemlje uzajamno "udaraju" tarife na robu u bilateralnoj trgovini.

strana 1 od 153 idi na stranu