Samsung se vinuo u nebo, šta se to najviše traži

Kompanija Samsung Elektroniks zabeležila je rekordnu operativnu dobit u trećem kvartalu.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 31.10.2018.

17:07

Samsung se vinuo u nebo, šta se to najviše traži
Foto: Thinkstock

Dobit je zabeležena zahvaljujući snažnoj tražnji za memorijskim čipovima koja je kompenzovala usporavanje poslovanja sektora smartfona.

Južnokorejski tehnološki gigant je objavio danas da je operativni profit u periodu od jula do septembra porastao za skoro 21 posto na godišnjem nivou, na 17,6 hiljada milijardi vona (15,4 milijarde dolara), prenosi agencija AP.

Prethodni Samsungov rekordni kvartalni profit, u iznosu 15,6 hiljada milijardi vona, zabeležen je tokom prvog tromesečja.

Prodaja je u trećem kvartalu porasla za 5,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine i iznosila je 65,4 hiljade milijardi vona (57 milijardi dolara), dok je neto dobit povećana za 17,5 odsto, dostigavši 13,1 hiljadu milijardi vona (11,5 milijardi dolara).

Operativni profit Samsungovog sektora za proizvodnju čipova skočio je za 37 odsto medjugodišnje, na 13,65 hiljada milijardi vona (11,9 milijardi dolara), zahvaljujući snažnoj tražnji u industriji mobilnih uredjaja i servera.

Samsungov sektor proizvodnje displej panela (ekrana) takodje je zabeležio blagi rast operativne dobiti na 1,1 hiljadu milijardi vona (966 miliona dolara).

S druge strane, Samsungov IT i sektor mobilnih komunikacija, koji se bavi proizvodnjom pametnih telefona, registrovao je pad operativnog profita za 32 odsto na godišnjem nivou, na 2,22 hiljade milijardi vona (1,9 milijardi dolara), dok je prodaja pala za 10 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

19 h

Podeli: