SAD "duboko zabrinute", Severna Koreja i dalje pod sankcijama

Ministarstvo finansija SAD izrazilo je "duboku zabrinutost" zbog planirane finansijske saradnje Severne i Južne Koreje, javlja agencija Rojters.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.10.2018.

12:48

SAD
Foto: Thinkstock

Iz tog Ministarstva je južnokorejskim bankama stiglo obaveštenje da su "sankcije Ujedinjenih nacija i SAD protiv Severne Koreje i dalje na snazi", navodi se u dokumentu južnokorejske Komisije za finansijske usluge (FSC), što je, kako ocenjuje britanska agencija, neuobičajeno direktna poruka južnokorejskim bankama.

Odmah pošto su lideri dve Koreje 19. septembra potpisali dogovor o smanjenju vojnih tenzija, jedan neimenovani pomoćnik državnog sekretara u Ministarstvu finansija SAD-a pozvao je direktore sedam južnokorejskih banaka, prema tom dokumentu.

Taj zvaničnik se tada "pozivao na medijske napise o pripremama južnokorejskih finansijskih institucija za ponovno otvaranje svojih fililala u Severnoj Koreji ili osnivanje radnih grupa za podršku međukorejskoj ekonomskoj saradnji", navodi se u dokumentu.

"Takvo obnavljanje finansijske saradnje sa Severnom Korejom nije u skladu sa politikom SAD", poručio je taj zvaničnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: