Putin: Nismo hteli, naterali su nas, i sad će njima biti teško

Sankcije su prisilile Rusiju da traži alternativnu valutu koja bi zamenila američki dolar, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.10.2018.

09:42

Putin: Nismo hteli, naterali su nas, i sad će njima biti teško
Foto: Epa/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KRE

Kako je rekao, morali su pre svega da obezbede ekonomiju zemlje, ali i nacionalnu sigurnost.

"Vršimo dedolarizaciju ekonomije. Mi to ne radimo zato što želimo da podrijemo dolar, već zato što želimo da se osiguramo. Stalno se suočavamo sa sankcijama, oni nam ne pružaju priliku da radimo i trgujemo s dolarom“, rekao je Putin.

"Biće moguće odbaciti dolar, a čim se ovo desi, on će imati teška vremena“, rekao je.

Ruski predsednik je rekao da SAD prisiljavaju određene zemlje da napuste dolar u međunarodnim plaćanjima. "Ovo je tipična greška imperije. Naši američki prijatelji podrivaju poverenje u dolar kao jedinstvenu valutu", rekao je Putin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: