Srbija i Rusija zajedno u razvoju digitalne ekonomije

Srbija i Rusija će nastaviti da intenzivno razvijaju bilateralnu saradnju u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 16.10.2018.

14:30

Srbija i Rusija zajedno u razvoju digitalne ekonomije
Foto: Vlada Srbije

To je poručeno na sastanku koji su u Moskvi održali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i zamenik predsednika Vlade Ruske Federacije za digitalnu ekonomiju, transport i komunikacije, Maksim Akimov.

"To vidimo kao jedan od osnovnih pravaca razvoja srpske i ruske ekonomije u budućnosti", dodali su oni.
Foto: Vlada Srbije
Popović je istakao da najveći prostor za unapređenje saradnje vidi u oblastima digitalizacije industrije, socijalnih inovacija, veštačke inteligencije, Interneta stvari, blokčejn i „big dejta“ tehnologija, kao i sajber bezbednosti. „Želimo u većoj meri da primenimo ruska znanja i iskustva u ovim oblastima. U tom smislu radićemo na formiranju zajedničkih radnih grupa angažovanih na realizaciji konkretnih projekata i istraživanja u oblastima od značaja za dve države“, rekao je Popović. Ministar Popović posebno je istakao značaj razvoja naprednih digitalnih rešenja u transportu i razvoju „pametnih gradova“, koja, prema njegovim rečima, treba da omoguće lakši i jeftiniji život ljudima u urbanim sredinama.
Foto: Vlada Srbije
Ministar Akimov izrazio je punu podršku razvoju saradnje Srbije i Rusije u oblasti inovacija i digitalne ekonomije. On je naveo da je Rusija spremna da zajedno sa Srbijom realizuje digitalni pilot projekat koji će omogućiti lakši protok ljudi između Srbije i Rusije, kao i lakši dostup državnim uslugama za Srbe u Rusiji i Ruse u Srbiji. Ministar Akimov izrazio je zadovoljstvo stepenom političke i ekonomske saradnje dve zemlje koja će biti dodatno učvršćena posetom ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji početkom sledeće godine.

Popović i Akimov sastali su se na marginama Internacionalnog foruma Otvorene inovacije 2018 u Moskvi. Sedmi po redu, Forum Otvorene inovacije 2018, održava se u Tehnološkom parku Skolkovo u Moskvi i okuplja 20 hiljada učesnika iz 90 zemalja. Reč je o jednom od najprestižnijih svetskih foruma i sajmova inovacija na kojem učestvuju najviši predstavnici ruske vlade, zvaničnici stranih vlada i država, rukovodioci najuspešnijih ruskih i inostranih tehnoloških kompanija, investitori, tehnološki preduzetnici i futuristi. U Skolkovu će za dva dana, na osam hiljada kvadratnih metara, biti predstavljeno 150 inovativnih projekata iz 11 oblasti kao što su medicina, ekologija, državna uprava, pametni i bezbedni gradovi, kultura, obrazovanje, nauka i druge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: