MMF upozorava: Nije momenat da se opustite, konsolidujte se

Međunarodni monetarni fond ima jasnu poruku za italijansku vladu - ovo nije momenat za povećanje budžetske potrošnje.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 12.10.2018.

15:02

MMF upozorava: Nije momenat da se opustite, konsolidujte se
Foto: Thinkstock

"U ovoj fazi ekonomskog ciklusa, Italija treba da iskoristi situaciju kako bi smanjila dug", rekao je u intervjuu za CNBC Pol Tomsen, šef Kancelarije MMF-a za Evropu.

Odluka italijanske vlade o povećanju budžetske potrošnje u 2019. godini izazvala je zabrinutost u Briselu i na finansijskim tržištima, odrazivši se negativno i na italijanske akcije i državni dug.

"Italija treba da se konsoliduje u ovoj fazi ciklusa, a ne da se opusti", rekao je Tomsen.

"Po reakciji tržišta možete videti da ih to zabrinjava. Mislimo da u ovoj fazi Italija mora da sprovede fiskalnu konsolidaciju, a ne relaksaciju", dodao je on.

Italijanski vicepremijer Luidji Di Majo izjavio je juče da će vlada u Rimu u ponedeljak usvojiti budžetski plan za 2019., koji će zatim poslati Evropskoj komisiji i italijanskom parlamentu.

Italijanski javni dug je trenutno na 130 odsto bruto domaćeg proizvoda i iznosi 2.300 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: