Brutalna rasprodaja u SAD - posledice trpi ceo svet

Prinosi na nemačke državne obveznice su oštro pali, a italijanski dug je poskupeo kao posledica brutalne rasprodaje aktiva na Volstritu.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 11.10.2018.

09:34

Brutalna rasprodaja u SAD - posledice trpi ceo svet
Foto: Thinkstock

Ti efekti preneli su se na tržišta širom sveta.

Američke berze su se u sredu stropoštale, pri čemu su indeksi S&P 500 i Dau DŽons zabeležili najveći dnevni pad od 8. februara, a u epicentru ovog "berzanskog zemljotresa" bile su akcije tehnoloških kompanija, izveštava Rojters.

Prinosi na nemačke 10-godišnje državne obveznice pali su za šest bazičnih poena na 0,49 odsto, što je jednonedeljni minimum, dok su na italijanske desetogodišnje obveznice porasli za pet bazičnih poena na 3,55 odsto, čime se raspon cena između te dve hartije povećao na 306 bazičnih poena.

Na to je uticao pad prinosa za oko osam bazičnih poena na američke državne dužničke hartije, na 3,15 odsto, usled iščekivanog novog povećanja kamatne stope Federalnih rezervi.

Fjučerski nemačkog bunda su na otvaranju trgovanja ojačali za 45 poena na 158,33.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: