Kina "oslobađa" 100 mlrd. USD - potop na berzama

Kineske berze su u padu, jer je investitore unervozila odluka Narodne banke Kine da sreže nivo obaveznih rezervi banaka u nastojanju da postakne privredni rast.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.10.2018.

11:04

Kina
Foto: Thinkstock

PBOC je u nedelju najavila meru smanjenja nivoa obaveznih rezervi, odnosno količine gotovine koju većina komercijalnih banaka mora da drži u centralnoj banci, navodi CNBC.

Aktuelni nivo obaveznih rezervi iznosi 15,5 odsto za velike institucije i 13,5 odsto za manje banke, a od 15. oktobra biće smanjen za 100 bazičnih poena, saopštila je centralna banka.

"Smanjenje obaveznih rezervi za 1,0 odsto je bilo neočekivano, jer će osloboditi oko 700 milijardi juana (oko 101,72 milijarde dolara) u kineski bankarski sistem", ocenjuje Fransis Lun iz kompanije Geo Sekjuritis za CNBC.

"To je zaista dosta novca. Mislim da je vlada zabrinuta da će ekonomija usporiti i da će tržište akcija pasti", rekao je Lun.

Većina berzi u kontinentalnom delu Kine je zbog takve odluke centralne banke danas u padu, pri čemu su šangajski i šenženski indeks izgubili više od 3,0 odsto vrednosti tokom trgovačkog dana.

Akcije svih vodećih kineskih banaka su takođe pale nakon odluke PBOC-a, pri čemu su deonice "Industrijal end komeršal benk ov Čajna" pale za čak 3,8 odsto, banke "Čajna konstrakšen" za više od 4,0 odsto, a "Agrikalčer benk ov Čajna" za 2,5 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: