Pljušte kritike iz Brisela, odgovor je da "plan B" ne postoji

Rim -- Zamenik premijera Italije Luiđi Di Majo obećao je da neće odustati od novog predloga budžeta.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

I to nakon što je Evropska komisija izrazila "ozbiljnu zabrinutost" zbog predloženog znatnog povećanja javnih troškova.

Di Majo, lider populističkog Pokreta pet zvezdica, rekao je da "ne postoji plan B" za plan koji predviđa povećanje bužetskog deficita na 2,4 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) sledeće godine, navodi Asošiejted pres.

Iznetim predlogom trošenja sredstava vlada Italije želi da ispuni predizborna obećanja u vezi s minimalnim primanjima osoba koje traže posao, sa smanjenjem poreza i reformom penzionog sistema.

Populistička, evroskeptična vlada Italije objavila je krajem septembra predlog budžeta koji predviđa znatno povećanje javnih troškova zbog kojih će budžetski deficit iznositi 2,4 odsto BDP naredne godine. Taj potez, kojim Rim rizikuje sukob s EU, uznemirio je finansijska tržišta i vlade drugih zemalja.

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis i evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi uputili su pre dva dana zajedničko pismo italijanskom ministru ekonomije i finansija Djovaniju Triji i pozvali ga da "obrati pažnju" na budžetski predlog koji još nije prosleđen Briselu.

Oni su obećali "konstruktivan dijalog" kako bi se obezbedilo da se treća po veličini ekonomija evrozone pridržava fiskalnih pravila EU.

strana 1 od 153 idi na stranu