Šok iz Kine: Nagli potez iz vedra neba - ni barel iz SAD

Drugi najveći kupac američke nafte, Kina, potpuno je obustavila nabavku sirove nafte iz SAD-a, objavio je Rojters.

Svet

Izvor: SEEbiz

Subota, 06.10.2018.

09:09

Šok iz Kine: Nagli potez iz vedra neba - ni barel iz SAD
Foto: Thinkstock

Kina je u avgustu iz Amerike uvozila 334.880 barela nafte i po tome bila drugi najveći američki kupac nakon Kanade, prenosi Seebiz.

Prekid kineskog uvoza nafte iz SAD događa se u trenutku zaoštravanja trgovinskog sukoba dve zemlje. Odluka Pekinga da sada onemogući ulaz američkoj nafti tržištima liči na "nagli potez”, budući da „crno zlato” do sada nije bilo uvršteno ni na jedan popis robe koju Kina uzvratno carini pri uvozu iz Amerike.

Kina najviše nafte kupuje od Rusije (665.000 barela i plaća je u juanima), Saudijske Arabije i Irana. Gde bi „azijski tigar” sada mogao potražiti zamenu za američke barele, i kako bi Vašington mogao reagovati na ovaj prekid petro-izvoza, vrlo je neizvesno.

Cena nafte poslednjih nedelja raste zbog straha na tržištima uprkos jasnim naznakama o rekordnom rastu američkih zaliha, postojanom globalnom ekonomskom rastu i solidnoj potražnji – faktorima koji bi u nekim drugim vremenima uticali na spuštanje cene pokretačke sirovine svetske ekonomije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

22 h

Podeli: