Osnovna inflacija u EU i dalje niska

Brisel -- Osnovna inflacija u evrozoni i dalje je na niskom nivou, pokazuju objavljeni podaci.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

To bi moglo biti razočaranje za Evropsku centralnu banku (ECB) koja je predviđala ubrzanje rasta cena.

Statistička služba Evropske unije, Eurostat, saopštila je danas da je osnovna stopa inflacije, u koju ne ulaze nestabilne cene energenata i hrane, u septembru pala na 0,9 odsto na godišnjem nivou. To je pad u odnosu na prošlomesečnih jedan odsto, a očekivao se umereni rast na 1,1 odsto.

Smanjenje inflacije je dodatni pokazatelj da nedavna povećanja plata, posebno u zemljama poput Nemačke, tek treba da prođu kroz privredu podsticanjem kompanija da povećaju cene.

Ukupna inflacija, koja uključuje svu robu, povećana je na 2,1 s dva odsto, ali je to uglavnom zbog većih cena energenata koje idu na gore s rastom cena nafte.

Mada je ukupna inflacija iznad cilja ECB-a od nešto ispod dva odsto, zvaničnici banke koji odlučuju o referentnim kamatama žele da vide rast osnovne inflacije kako bi bili sigurni da je ona održiva i da ne zavisi od spoljnih činilaca kao što su cene nafte.

Predsednik ECB-a Mario Dragi rekao je ove nedelje da očekuje da osnovna inflacija poraste pošto snažno tržište rada gura plate na gore.

Sam rast ukupne inflacije je bilo dovoljan da ECB smanjuje podsticaje.

ECB je junu najavila da će program otkupa obveznica biti okončana do kraja godine. Programa obuhvata štampanje svežeg novca kako bi se podstaklo pozajmljivanje i na kraju inflacija.

Referentna kamata ECB-a, koja je na nuli, verovatno neće biti podignuta do sledeće godine.

strana 1 od 160 idi na stranu