Kola sve manje kupuju, potrošnja pada

Potrošnja stanovništva u SAD-u porasla je u avgustu za skromnih 0,3 odsto, što je najmanji rast u šest meseci.

Svet

Izvor: Tanjug

Subota, 29.09.2018.

10:31

Kola sve manje kupuju, potrošnja pada
Foto: Thinkstock

Razlog je što je pala kupovina automobila i druge trajne robe.

Kako prenosi agencija AP, ovaj ključni pokazatelj inflacije je usporio nakon što je prethodnog meseca zabeležio najveći godišnji dobitak za šest godina.

Američko Ministarstvo privrede je saopštilo danas da je rast potrošnje u avgustu bio najslabiji od februara ove godine kada je zabeležen pad od 0,1 odsto.

U julu je američka privatna potrošnja porasla za 0,4 procenta. Potrošnja stanovništva se u SAD pažljivo prati jer ona čini dve trećine ekonomske aktivnosti.

Indikator inflacije, koji pomno prate Federalne rezerve, u avgustu je blago ojačao za 0,1 odsto, što je zanemarljivo povećanje, tako da je rast potrošačkih cena u tom mesecu iznosio 2,2 odsto međugodišnje u odnosu na julskih 2,3 procenta, što je bila naviša stopa u šest godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: