Žrtva ekonomskog rata: Volvo prestaje da sklapa kamione

Proizvođač kamiona AB Volvo obustavio je sklapanje kamiona u Iranu jer sankcije SAD sprečavaju kompaniju da realizuje naplatu isporučenih delova.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.09.2018.

17:28

Žrtva ekonomskog rata: Volvo prestaje da sklapa kamione
Foto: Epa/STEPHANIE LECOCQ

Portparol Fredrik Ivarson rekao je da ova grupacija više ne može da naplati bilo koju isporuku delova i da je zato odlučila da ne radi više u Iranu, što je još jedan udarac automobilskoj industriji te zemlje, koja je, za razliku od energetskog i bankarskog sektora, uspela da potpiše ugovore sa vodećim evropskim firmama, javlja Rojters.

Sankcije protiv Irana, koje je 6. avgusta ponovo uveo američki predsednik Donald Tramp nakon što je odlučio da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma s Teheranom, prisilile su kompanije u Nemačkoj i širom Evrope da ponovo razmotre svoje investicije u toj zemlji.

"Zbog svih tih sankcija i svega što su Sjedinjene Države uvele... bankarski sistem u Iranu ne funkcioniše. Ne možemo da se naplatimo", rekao je Ivarson u telefonskoj izjavi za Rojters.

Pre nego što su sankcije SAD ponovo uvedene, Volvo je imao ambicije da Iran postane njegov glavni izvozni centar za region Persijskog zaliva i tržišta Severne Afrike.

Evropska unija primenjuje zakon o zaštiti svojih kompanija, ali banke zbog sankcija odustaju od poslovanja sa iranskim firmama jer im Vašington zbog takvih transakcija može ukinuti sve olakšice u američkom finansijskom sistemu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: