Kraj TV sage: Komkast pobedio Foks, preuzima Skaj

Američki kablovski operater Komkast ponudio je najvišu cenu na aukciji za televizijsku kuću Skaj, čime je pobedio Foks, u vlasništvu Ruperta Mardoka.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.09.2018.

15:45

Kraj TV sage: Komkast pobedio Foks, preuzima Skaj
(Foto: Thinkstock)

U retkom postupku direktne aukcije, koju je organizovao britanski Odbor za preuzimanje i spajanje, Komkastova ponuda je iznosila 17,28 funti po deonici, čime je vrednost Skaja dostigla 30,6 milijardi funti (40 milijardi dolara), dok je Foks za isti udeo ponudio 15,67 funti, prenosi Rojters.

Skaj je u nedelju preporučio svojim deoničarima da prihvate ponudu, poručivši da je to "odličan ishod" i da "predstavlja vrhunsku materijalnu vrednost".

Oko 23 miliona pretplatnika britanskog Skaja i prava na prenos Premijer lige čine Skaj jednom od najprofitabilnijih televizijskih kompanija u Evropi. Foks je želeo da preuzme udeo od 61 posto Skaja koji još uvek nije posedovao, ali je Komkast ponudio više.

U julu je Foks podigao svoju ponudu na 24,5 milijardi funti, na šta je Komkast reagovao povećanjem svoje ponude na 26 milijardi funti. Proces je takođe bio pod lupom zbog regulatornih pitanja, odnosno zabrinutosti vezane za očuvanje medijskog pluraliteta i nivoa Mardokovog uticaja na britansko medijsko tržište.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: