Erdogan kuca na vrata: Nemci, hteo bih da...

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da predstojećom posetom Nemačkoj planira da ojača ekonomske i političke ekonomske veze s tom zemljom.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 24.09.2018.

12:45

Erdogan kuca na vrata: Nemci, hteo bih da...
(Foto: Getty images)

"Prioritet u agendi moje posete Nemačkoj biće potpuno napuštanje perioda poslednjih godina u našim političkim odnosima", rekao je Erdogan, prenela je agencija Rojters.

Turski predsednik je istakao da je poseta i "korak ka jačanju naših ekonomskih odnosa na obostranu korist".

Erdogan planira da poseti Nemačku između 27. i 29. septembra, a pre toga prisustvovaće zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, koja počinje 24. septembra.

Odnosi između Nemačke i Turske pogoršali su se posle pokušaja državnog udara u Turskoj 2016. godine, posle čega je na desetine hiljada ljudi pritvoreno, uključujući i neke nemačke državljane. Do blagog popuštanja napetosti u odnosima dve zemlje došlo je poslednjih meseci, kada je Turska oslobodila iz pritvora nemačko-turskog novinara i dozvolila drugom nemačkom državljaninu da izađe iz Turske.

U Nemačkoj živi oko tri miliona Turaka, što je najveća dijaspora u svetu. Nemačke vlasti smatraju da drugog izbora nema osim jačanja veza s Ankarom, uprkos zabrinutosti zbog kršenja ljudskih prava u Turskoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

21 h

Podeli: