"Neprihvatljiv" pokušaj podele, tog dana avioni ne poleću

Sindikat koji zastupa kabinsko osoblje irskog Rajanera u Belgiji odbio je ponudu rukovodstva kompanije uoči planiranog štrajka 28. septembra.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2018.

13:13

Foto: Gettyimages

Najveća niskotarifna avio-kompanija u Evropi ponudila je da od marta 2020. godine sa radnicima potpisuje ugovor o radu koji se zasniva na belgijskom zakonu, čime bi, kako ocenjuje Rojters, bila otklonjena jedna od ključnih pritužbi vezano za ustaljenu praksu kompanije angažovanja osoblja po irskom zakonu.

Belgijski sindikat CNE je saopštio da bi to koristilo samo polovini radnika, jer Rajaner zapošljava i preko agencije Krulink (Crewlink) sa sedištem u Irskoj.

Sindikat je poručio da je takva ponuda "neprihvatljiv" pokušaj podele radnika, s ciljem da se kupi vreme uoči najavljenog štrajka.

"To je obmana Rajanera", izjavio je portparol CNE Iv Lambo za Rojters.

Kabinsko osoblje Rajanera iz pet evropskih zemalja je prošle nedelje najavilo da će 28. septembra stupiti u jednodnevni štrajk sa zahtevom da se njihovi ugovori o radu zasnivaju na zakonima u njihovim zemljama porekla, a ne Irske.

Sindikati će, kako je najavljeno, štrajkovati jednom mesečno sve dok se njihovi zahtevi ne ispune.

Zbog sukoba rukovodstva sa menadžmentom, akcije Rajanera su od početka ove godine pale za 13 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: