"Da li će da nas pogodi? Naravno, pogodiće ceo svet, a tako smo mali"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će novi trgovinski rat SAD i Kine pogoditi ceo svet, EU, pa samim tim i Srbiju.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 19.09.2018.

12:01

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Vučić je kazao da se nada da će posle izbora u SAD nastupiti neka nova klima.

"Stara poslovica kaže 'kad se slonovu tuku, trava strada'. Mi smo toliko mali, naša ekonomija je mala u odnosu na američku i kinesku, te gledamo od tih vlati trave nešto za budućnost da sagradimo. Moramo da se sačuvamo i zaštitimo", rekao je predsednik novinarima u Tjenđinu u Kini.

On je rekao da će novi trgovinski rad dve moćne svetske države pogoditi i Srbiju, kao što će pogoditi i EU, ali i ceo svet, ali da se nada da će posle izbora u SAD neka nova klima da dođe.

"Od medjusobnih sankcija nema rezultata. Razumem kineski predsednika koji je pozvao na bolje razumevanje i da se ne ograničava svetska trgovina. Mi smo mali da bi mogli bilo šta da menjamo i jedino gledamo da budemo što manje oštećeni", naglasio je Vučić.

Dodaje da je sada trka ko će biti globalno dominantna sila za pet i deset godina - Amerika ili Kina, ali i da ima onih koji misle da postoje fer odnosi u trgovini i ograničavanju trgovine.

"Pa mi vi sad recite ko će to biti – SAD ili Kina?", upitao je Vučić.

"Pratićemo budno i pratimo budno šta se dešava. Mnogi analitičari podcenjuju politiku Srbiju misleći da ona dolazi kako nekome padne na pamet. Ne sanjaju koliko matematike, računanja i ozbiljnog pristupa tu ima, koliko ozbiljnih saveta i spolja i iznutra od najmudrijih i najpametrnijih glava imamo", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

17 h

Podeli: