Kineski milijarder upozorava: Može da potraje i 20 godina

Suosnivač kineske platforme za onlajn trgovinu Alibabe DŽek Ma uputio je ozbiljno upozorenje u vezi sa trgovinskim ratom između SAD i Kine.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 19.09.2018.

10:49

Kineski milijarder upozorava: Može da potraje i 20 godina
Foto: Gettyimages

Ma kaže da će taj trgovinski rat potrajati i imati veće posledice nego što većina ljudi misli.

Predsednik kompanije Alibaba kaže da bi spor mogao potrajati 20 godina, i opstati i posle predsedničkog mandata Donalda Trampa, jer se dve najveće ekonomske sile na svetu bore za globalnu prevlast, prenosi njujorška agencija "Blumberg".

Kina, prema njegovim rečima, treba da ojača svoju ekonomiju kako bi se uhvatila u koštac sa konfliktom i preorijentisala sa trgovinskih odnosa sa SAD na trgovinske odnose sa regionima poput jugoistočne Azije i Afrike.

"Kratkoročno gledano, poslovne zajednice u Kini, u Sjedinjenim Američkim Državama i u Evropi će biti u nevolji", izjavio je Ma na konferenciji u Hangdžou.

Njegov komentar dolazi nedugo nakon što je Kina obećala da će odgovoriti uzvratnim merama na najavljene nove tarife SAD-a na uvoz kineske robe u vrednosti od oko 200 milijardi dolara.

Ma je naveo i da će njegova kompanija trpeti posledice rastućih trgovinskih tenzija, ali i da će ova "trauma" pružiti neslućene mogućnosti onim kompanijama koje budu sposobne da ih iskoriste.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

20 h

Podeli: