"Ni ja ni niko naš nikada - 'krem de la krem' kompanija" VIDEO

Tjenđin -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je u Tjenđinu da je veoma važno što je predsednik Kine Si Đinping prihvatio da ponovo poseti Srbiju.

Izvor: Tanjug, prva
Podeli
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

To je, kako navodi, signal investitorima da ulažu u našu zemlju.

Vučić je u Tjenđinu prisustvovao otvaranju sastanka Svetskog ekonomskog foruma "Godišnji sastanak novih šampiona", poznatijem kao "letnji Davos" a potom i svečanom ručku koji je za srpsku delegaciju i kineske kompanije priredio predsednik Svetskog ekonomskog foruma Klaus Martin Švab.

Predsednik Vučić je u ekskluzivnoj izjavi za Prvu TV istakao da su na ručku bile značajne kineske kompanije, među kojima i deset koje su u samom svetskom vrhu, odnosno među prvih 500.

"Imali smo sastanak kojim je Švab predsedavao, a tu su bile sve najmoćnije kineske kompanije, njih 12 ukupno, a od toga 7 ili 8 možda i 10 koje su među prvih 500 najbogatijih i najuspešnijih u celom svetu. Nikada nisam imao priliku, niti je bilo ko od naših ljudi imao šansu da se sretne sa 'krem de la krem' kineskih komanija. Ovo prvi put", kazao je predsednik Vučić.

"Došli su na ručak sa srpskom delegacijom da pričaju šta možemo da radimo. Ostaćemo u kontaktu", rekao je Vučić.

Vučić je dodao da je predstavnik saveza kineskih kompanija ocenio kao veliku stvar što je kineski predsednik odlučio da poseti Srbiju, jer jasno šalje signal svim kineskim investitorima da dođu u Sbriju.

Ukazao je da je među prisutnima bilo predstavnika najvećih svetskih energetskih i petrohemijskih kompanija, treća najveća aviokompanija i drugi.

Istakao je da je ova poseta Kini, kao što je najavljivao, bila od ogromnog značaja.

Komentarišući to što je skup u Tjenđinu posvećen Četvrtoj industrijskoj revoluciji, Vučić je rekao da "moramo da uđemo u to kolo i prihvatimo ono što je najbolje jer nećemo imati šanse da napredujemo".

"Video sam da su mi se neki u Srbiji koji ništa ne znaju, a još manje vole da rade, smejali kada sam govorio o veštačkoj inteligenciji, robotima. Pogledajte, ovde robiti razvijaju emocije, i mere emocije kod čoveka sa kojim ih razmenjuju", primetio je on.

strana 1 od 160 idi na stranu