Apel iz Nemačke: Treba 150.000 majstora, odbijamo poslove

Nemačkoj je hitno potrebno više od 150.000 majstora, saopštilo je strukovno udruženje.

Svet

Izvor: Hina/Jutarnji list

Utorak, 18.09.2018.

14:22

Apel iz Nemačke: Treba 150.000 majstora, odbijamo poslove
Foto: Thinkstock

"Trenutno nemački majstori imaju toliko narudžbina da su prisiljeni da odbijaju nove poslove zbog pomanjkanja stručnog osoblja", navodi se u saopštenju ZDH-a, navodi Hina, prenosi Jutarnji list.

Preko pedeset odsto preduzeća trenutno ne može popuniti slobodna radna mesta. Manjak manuelnih radnika se procenjuje na "više od 150.000", ali se veruje da je taj broj mnogo veći zbog činjenice da sva slobodna radna mesta nisu prijavljena biroima uredima za zapošljavanje.

ZDH problem vidi u "dugogodišnjem obezvređivanju" zanatskih zanimanja i podsticanjem studiranja uz istovremeni pad broja učenika.

"Godinama se premalo mladih odlučivalo za učenje nekog zanata", tvrdi ZDH, koji od nemačke vlade traži reforme tzv. dualnog obrazovnog sistema kako bi se više mladih privolelo na povratak učenju zanata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: