Stiže na naplatu: Tramp izbrisao porez, minus rekordan

Budžetski deficit SAD u avgustu dostigao 214 milijardi dolara, dvaput više no pre godine, mada je veći deo povećanja posledica tehiničkih stvari oko kalendara.

Svet

Izvor: Beta

Petak, 14.09.2018.

10:48

Stiže na naplatu: Tramp izbrisao porez, minus rekordan
Foto: Thinkstock

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da je s avgustovskim deficitom u 11 meseci fiskalne godine manjak došao do 898,1 milijarde dolara, što je za 33 odsto više nego pre godinu dana.

Federalna Vlada SAD je time na putu da napravi najveći deficit u poslednjih šest godina, preneo je Asošiejted pres.

Avgustovski manjak, koji je najveći za taj mesec, uvećan je zato što su velike isplate za beneficije koje se isplaćuju u septembru, pomerene u avgust, pošto je 1. septembar pao u subotu.

Pored toga, isplate za socijalnu sigurnost, koje se obično isplaćuju trećeg dana u mesecu, prebačene su u avgust, pošto je 3. septembar bio praznik Dana rada.

Trampova administracija predviđa da će deficit u fiskalnoj godini, koja se završava 30. septembra, biti 890 milijardi dolara. To je povećanje od 33,7 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 665,8 milijardi dolara. To je najveći deficit od 2012. kada je iznosio 1.100 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

8 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: