Spremite se: Cena nafte pod ogromnim pritiskom

Potrošnja nafte u svetu premašiće 100 miliona barela dnevno u naredna tri meseca.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 13.09.2018.

18:46

Spremite se: Cena nafte pod ogromnim pritiskom
Foto: Thinkstock

To će izvršiti pritisak na cene, saopštila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Međutim, kriza na tržištima u razvoju i trgovinski sporovi bi, ipak, mogli da umanje potražnju, navodi se u izveštaju IEA.

Agencija je zadržala prognozu rasta globalne potražnje za naftom na nivou od 1,4 miliona barela dnevno u ovoj godini, odnosno na 1,5 miliona barela dnevno tokom 2019. godine, prenosi agencija Rojters.

"Cenovni raspon za naftu tipa 'brent' od 70 do 80 dolara za barel, koji važi od aprila, mogao bi da se nađe na testu", ocenjuje se u izveštaju.

Uvođenje američkih sankcija iranskom energetskom sekoru već je dovelo do smanjenja isporuka na najniži nivo u poslednje dve godine, a ravnoteža je ugrožena i padom proizvodnje u Venecueli i neplaniranim obustavama proizvodnje u drugim zemljama.

U poslednjem kvartalu ove godine, očekuje se da će globalna potražnja za naftom dostići 100,3 miliona barela na dan, da bi u prvom kvartalu sledeće godina iznosila 99,3 miliona barela na dan, navodi IEA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

21 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: