"Svet je rovitiji nego ikad"

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio je da je EU uspela da prevaziđe ekonomsko-finansijsku krizu.

Svet

Izvor: Beta

Sreda, 12.09.2018.

16:00

(Foto: Thinkstock)

Ipak, on upozorava da je "svet rovitiji nego ikad" i da EU može zaštiti svoje građane od terorizma, ilegalne imigracije i nesloge, samo ako više ujedini.

"Spoljni izazovi našem kontinentu se svakim danom umnožavaju", upozorio je Junker u govoru "Stanje EU".

On je podvukao da "sad nikako nije vreme da se odustane od izgradnje više ujedinjene Evrope, jer EU može izvoziti stabilnost, kako su pokazali prijemi novih članica u Uniju".

Junker, čije je izlaganje mahom naišlo na odobravanje evropskih parlamentaraca, u okvire bezbednosnih izazova EU stavio je i pitanje nejedinstva oko prijema u članstvo zemalja Zapadnog Balkana, predočivši da taj region EU ne sme zanemariti jer će, inače, najbliže okruženje EU "oblikovati drugi".

Predsednik Evropske komisije, kome se iduće godine završava mandate, naveo je da EU "mora odbaciti preterani nacionalizam koji nedri mržnju i sve uništava" na putu boljitka Unije, rekavši da je geslo, kao i odgovornost za život u Evropi "nikad više rat".

Junker je ukazao na to da EU od 2014. ima stalni ekonomski rast i da je otad otvoreno 12 miliona radnih mesta, dok su investicije u porastu, zahvaljujući i posebnom fondu Komisije od blizu 400 milijardi evra novca Unije i privatnog kapitala.

Čelnik Evropske komisije je istakao da je uz ekonomski boljitak nužno da EU izgradi svoju odbrambenu strukturu da bi "postala samostalnija i pospešila svoje svetske odgovornosti".

Govoreći o nužnosti većeg upliva EU u svetskim poslovima i daleko većoj ulozi evra u svetskim finansijama, Junker je rekao da je "van pameti da Evropa 80 odsto svo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: