Traže kredit od MMF: 300 mil EUR za spas banaka

San Marino, treća najmanja nezavisna država u Evropi, razmatra ideju da od Međunarodnog monetarnog fonda zatraži 300 miliona evra kredita.

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 09.09.2018.

13:51

Traže kredit od MMF: 300 mil EUR za spas banaka
Foto: Thinkstock

Oni razmišljaju o kreditu radi pružanja pomoći svojim bankama koje su opterećene visokim nivoom "lošeg" duga, tvrde dva neimenovana izvora za Rojters.

Država sa 34.000 stanovnika, koja je u potpunosti okružena teritorijom Italije, još uvek nije uspela da se oporavi od duboke recesije koju je prouzrokovala globalna finansijska kriza pre deset godina, a njene banke su “krcate” problematičnim kreditima u visini od 1,7 milijardi evra.

To znači NPL-ovi čine 117 posto bruto domaćeg proizvoda San Marina, koji je prošle godine iznosio 1,45 milijardi evra.

Iako je u pitanju mala država, San Marino ima šest banaka, koje su nasleđe iz prošlosti kada je San Marino bio poresko utočište, gde su stranci, posebno Italijani, polagali svoju štednju.

Prema procenama centralne banke San Marina, čak 37 posto problematičnih kredita su u najgoroj kategoriji "loših" dugova.

Osim što je sve bliži odluci da zatraži kredit od MMF-a, San Marino se sprema i za smanjenje plata u javnom sektoru i za reformu penzionog sistema.

"Nijedno zvanično pismo nije poslato MMF-u, ali je sa vašingtonskim institucijama već duže od godinu dana postojao dijalog u vezi sa potrebom da se stabilizuje situacija", rekao je jedan izvor.

"Do kraja godine bi trebalo da bude finalizovan zahtev za traženje pomoći, i možda bi do tada mogao da bude aktiviran program pomoći", tvrdi isti izvor.

Drugi izvor je potvrdio da je tamošnja vlada sve bliža tom zahtevu, ali ističe da još uvek ništa nije odlučeno.

Portparol MMF-a kaže da ta institucija nije dobila formalni zahtev vlasti San Marina za finansijsku pomoć, ali da je Fond savetovao vlasti o tome kako da stabilizuju ekonomiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

23 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

9 h

Podeli: