300.000 vozača ostaje bez posla

Sve se više govori o tome da vozače kamiona koji voze duge rute zamene autonomni kamioni.

Svet

Izvor: B92

Subota, 08.09.2018.

15:11

300.000 vozača ostaje bez posla
(Foto: Thinkstock)

To međutim znači da će autonomni kamioni u narednih 25 godina da unište 294.000 vozača kamiona tj. tačnije njihovih radnih mesta.

Time će potpuno da unište industriju kakva je danas, piše Vol strit žurnal.

Promene će uništiti neke od najbolje plaćenih poslova u industriji koja zapošljava preko dva miliona vozača. Tako barem tvrdi analiza u koju je list imao uvid.

Korišćenje autonomnih automobila za duge rute, čemu industrija teži, značila bi i povećanu potražnju za dostavljačima i vozačima kamiona za "lokalne" rute, što su lošije plaćeni poslovi u lošim uslovima, pokazuje izveštaj.

Mnogi stručnjaci veruju kako je to i možda najvažnije tržište za autonomna vozila, delom jer je vožnja auto-putem jednostavnija od navigacije ulicama grada. Kompanije su zainteresovane za tehnologiju jer bi im pomogla da zaobiđu regulativu o tome koliko sati kamiondžije mogu da provedu iza volana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Svet

Sledi zabrana: Nova pravila za iznajmljivanje stana

Američka digitalna platforma za iznajmljivanje smeštaja Airbnb saopštila je da će do kraja sledećeg meseca zabraniti upotrebu unutrašnjih sigurnosnih kamera u zajedničkim prostorima smeštajnih objekata širom sveta.

8:21

12.3.2024.

6 d

Podeli: