Presedan: Moldavija se pozdravila s Rusima

Rumunija je potpisala ugovor s Moldavijom vredan 92 miliona evra za snabdevanje rumunskim gasom čime će se smanjiti zavisnost Moldavije od ruskog gasa.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 06.09.2018.

18:26

Presedan: Moldavija se pozdravila s Rusima
(Foto: Thinkstock)

Rumunski distributer gasa Transgaz zaključio je kupovinu Vestmoldtransgaza na svečanosti u Kišinjevu kojoj su pristustvovali rumunski i moldavski ministri privrede, Danut Andruska i Kiril Gabruci, preneo je Asošiejtid pres.

Gabruci je rekao da će se time povećati energetska bezbednost Moldavije i izrazio nadu da će to biti "odredjujući korak integracije Moldavije u Evropsku uniju".

Prema dogovoru, gasovod od juga Moldavije do Kišinjeva dug 120 kilometara biće završen do kraja 2019. Moldavija trenutno oko 95 odsto gasa dobija iz Rusije.

Gabruci je u avgustu rekao da će moldavska vlada sačekati ;da bude izgradjen ;novi rumunski gasovod umesto da produži ugovor s ruskom energetskom kompanijom Gasprom. Ugovor Moldavije sa Gasprom potpisan je 2008. godine, a ističe krajem 2019.

Predsednik Moldavije Igor Dodon, koji se zalaže za bliske veze s Moskvom, želi da postojeći ugovor s Gaspromom bude produžen, ali je Gaburuci rekao da Moldavija želi da ima pristup alternativnim izvorima gasa što je pre moguće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: