Dok uče plata 1.000 EUR, mesta nema ko da popuni

Nemački sistem dualnog obrazovanja je toliko uspešan da ga oponašaju u svetu. Ali u Nemačkoj nema dovoljno kandidata koji bi popunili sva slobodna mesta.

Svet

Izvor: Dojèe vele

Ponedeljak, 03.09.2018.

17:49

Dok uče plata 1.000 EUR, mesta nema ko da popuni
Foto: Getty images

Uprkos tome ne dobije svaki kandidat željeno mesto za obuku.

Više od pola miliona mladih ljudi ovih dana počinju sa svojim stručnim obrazovanjem po nemačkom dualnom sistemu. Zanatski sektor se odavno žali na to da maturanti odlaze da studiraju i ne upisuju se kao podmladak u njihove škole i firme. Ove godine prijavljeno je 531.426 slobodnih mesta, ali ima samo 501.878 kandidata. Sa jedne strane opada broj učenika, a sa druge rastu potrebe privrede. Šef Saveznog zavoda za zapošljavanje Detlef Šele kaže da će izbeglice donekle popuniti nedostajući kadar. Već su ih posredovali na 28.000 mesta.

Predsednik Industrijske i trgovinske komore Nemačke Erik Švajcer kaže da je situacija na tržištu slobodnih mesta u dualnom sistemu za kandidate bolja nego ikada: „Ranije su firme birale između kandidata, a sada često mladi biraju između nekoliko firmi“. Međutim, nisu sve profesije jednako poželjne. Najpopularnija su mesta za obrazovanje u trgovini, kancelarijskom menadžmentu, kao i pozivi industrijskog komercijaliste ili mehatroničara.

Ponuda i tražnja se ne poklapaju uvek

Uprkos tražnji za podmlatkom nije svaki kandidat dobio mesto za stručno obrazovanje. Zvanično je prošle godine 24.000 devojaka i mladića ostalo bez željenog mesta. Istovremeno, ostalo je nepopunjeno čak 49.000 raspisanih mesta. U ovu vrstu regrutovanja podmlatka uključeno je manje od petine svih firmi. Isto tako, obrazovanje ne okončavaju svi polaznici. Svaki četvrti polaznik prekida obrazovanje u toj profesiji, polovina onda pronađe neko drugo mesto. Procenat onih koji potpuno odustanu je između 12 i 13 odsto.

Učenici su pod velikim pritiskom šefova, moraju da rade prekovremeno. Naročito u hotelijerstvu i gastronomiji mnogi polaznici se žale na uslove. Ukupno više od trećine učenika moraju da rade prekovremeno. Isto toliko njih ne radi ni po kakvom planu za obučavanje. Svaki deseti učenik obavlja i poslove koji nisu ni u kakvoj vezi sa poslom i stručnim obrazovanjem.

Ipak, većina je zadovoljna svojim mestom u dualnom sistemu – čak 72 odsto. Oko 22 procenta je delimično zadovoljnih, a šest odsto je nezadovoljnih.

Ministarka obrazovanja Anja Karliček želi da ojača taj obrazovni sistem. Planira se da manja preduzeća koja primaju sve manje šegrta dobiju pomoć. U koalicionom Ugovoru aktuelne vlade zapisano je da se obrazovanje u dualnom sistemu mora modernizovati na osnovu obrazovnog pakta.

Minimalac se mora povećati

Potpredsednica Nemačkog saveza sindikata Elke Hanak insistira na ubrzanoj realizaciji obećanog.

„Osnova modernog stručnog obrazovanja jesu dobri i angažovani instruktori u preduzećima“, kaže ona i dodaje da njih treba ojačati na osnovu prava na dalje obrazovanje, jer rastu i zahtevi zbog digitalizacije i potrebe za povećanjem interkulturne kompetentnosti. Hanak traži za polaznike najmanje 635 evra mesečno. U sledećoj godini sindikati računaju sa minimalno 696 evra, treća godina bi bila u kategoriji od 768 evra, a četvrta 796 evra.

U hotelijerstvu i gastronomiji mnogi polaznici se žale na uslove

Erik Švajcer smatra da se situacija za kandidate bitno poboljšala: „Firme tačno znaju da mogu da uberu poene samo na osnovu visokokvalitetne ponude. Zato nude veća primanja nego što je uobičajeno u branši, organizuju dodatnu obuku za slabije polaznike, a boljima nude dodatne kvalifikacije i boravak u inostranstvu“.

Prema zvaničnim statistikama, učenik koji se odlučio da postane mehatroničar zarađuje 1.027 evra, dvaput više nego oni koji će biti frizeri, njima je učenička plata 523 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: