Hoće li eksplodirati cena nafte?

Omanski ministar za naftu i gas Mohamed bin Hamad al-Rumhi očekuje da će cene nafte ostati između 70 do 80 dolara po barel do kraja ove godine.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.09.2018.

13:24

Hoće li eksplodirati cena nafte?
Foto: Thinkstock

"Želja svih nas koji sarađujemo sa Organizacijom zemalja izvoznica nafte (OPEK) je da snabdemo tržište dovoljnim količinama nafte kako bi potrošači bili sigurni da neće biti ugroženi, a trenutna cena nafte je pravedna", rekao je Hamad al-Rumhi, prenosi američka televizija CNBC.

Saudijska Arabija, Kuvajt i Ujedinjeni Arapski Emirati su jedine tri zemlje koje imaju kapacitet da povećaju proizvodnju nafte, rekao je on na konferenciji za naftu u Omanu.

Dodao je da će aktuelna cena nafte, od oko 70 do 80 dolara po barelu, naftašima omogućiti da održe ulaganja i nastave s poslovanjem na način koji garantuje neku svetliju budućnost nego kada je cena bila između 30 i 40 dolara po barelu pre par godina.

Na pitanje da li se slaže sa očekivanjima analitičara da bi cene nafte mogle da porastu i na 90 dolara za barel, odgovorio je: "Ne mislim tako".

Oman je najveći proizvođač nafte na Bliskom istoku koji nije član OPEK-a. Zemlja je bila ozbiljno pogođena padom cene nafte 2015. godine.

Zvanični Maskat je zato potpisao sporazum sa OPEK-om i drugim nečlanicama naftnog kartela o ograničavanju proizvodnje kako bi se podržale cene "crnog zlata".

Sporazum, koji je počeo da se sprovodi u januaru 2017. godine, i dalje je na snazi i dalje rezultate kako u pogledu uravnoteženja tržišta, tako i u pogledu povećanja cene sa minimalnog nivoa od oko 30 dolara na koji je pala pre oko dve godine.

Američki predsednik Donald Tramp je kritikovao poskupljenje nafte. Cene ovog energenta su sada pod novim pritiskom zbog najavljenog ponovnog uvođenja sankcija SAD na izvoz nafte iz Irana od 1. novembra, što može da uzrokuje poremećaj u snabdevanju tržišta i novi rast cena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: