Preuzimanje veka: Koka-Kola kupuje Kosta kofi

Koka-Kola je dogovorila preuzimanje drugog najvećeg svetskog lanca kafe "Kosta kofi" za 3,9 milijardi fundi (5,1 milijarda dolara).

Svet

Izvor: B92

Petak, 31.08.2018.

09:00

Preuzimanje veka: Koka-Kola kupuje Kosta kofi
Foto: Thinkstock

Koka-Kola će kupiti Kostu od britanskog Vitbreda, otvarajući novi front delovanja, koji se sve više udaljava od tradicionalne sode i gaziranih pića.

Vitbred je u saopštenju izjavio da je reč o dogovoru koji Koka-Koli donosi oko 4.000 kafića širom Evrope.

Ova kompanija želi da odstrani kafu iz svog lanca poslovanja, a Kostu su kupili 1995. godine za 19 miliona funti, kada su imali samo 39 prodavnica.

Za Koka-Kolu ovaj ugovor donosi korak dalje u odnosu na gazirana pića, ka zdravijim opcijama.

"Ovaj topli napitak je jedan od segmenata u kome Koka-Kola još nema svoj globalni brend", rekao je izvršni direktor Koka-Kole, dodajući da im Kosta daje pristup tržištu kafe sa veoma jakom platformom.

Vitbred će sa druge strane od ovog novca smanjiti svoj dug i doprineti penzionom fondu, a u planu je i dalje širenje hotelskog lanca.

"Očekujemo da ćemo vratiti značajnu većinu neto prihoda akcionarima", izjavila je izvršna direktorka Alison Britan.

Koka-Kola je veliku pažnju usmerila i na mineralnu vodu. Ova kompanija će uložti 1,8 milijardi forinti (5,5 miliona evra) u proširenje pogona za mineralnu vodu u Zalasentgrotu, u zapadnoj Mađarskoj.

Podsetimo, Kosta kofi ima svoje lokale i u Srbiji. Odluka o zatvaranju kafića začudila je kako građane, tako i radnike, jer su im "pazari bili ogromni, a lokali stalno puni".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: