Ministar izjavom potopio nacionalnu valutu

Turska valuta lira oslabila je prema dolaru, usled jačanja zabrinutosti od potencijalnih negativnih efekata krize domaće valute.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 29.08.2018.

13:29

Ministar izjavom potopio nacionalnu valutu
Foto: Thinkstock

Do porasta zabrinutosti je došlo zbog izjave ministra finansija Berata Albajraka da ne primećuje rizike po ekonomiju ili finansijski sistem.

Lira je na trgovanju rano jutros pala na čak 6,4 lire za dolar, što je njen najniži nivo od 15. avgusta, ali se do 8:28 časova njena vrednost blago oporavila, na 6,37 lira za dolar, prenosi Rojters.

"Ne uočavamo veliki rizik po ekonomiju Turske ili finansijski sistem", odgovorio je Albajrak za turski list "Hurijet" na pitanje o najvećim rizicima u 2019. godini.

Lira je ove godine izgubila oko 40 odsto vrednosti, usled bojazni od uticaja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na domaću monetarnu politiku i pogoršanja spora sa Sjedinjenim Državama zbog hapšenja američkog sveštenika u Turskoj.

Američka bonitetna agencija Mudis oglasila je juče novi alarm vezano za bankarski sektor Turske, smanjivši rejting 20 finansijskih institucija i ukazujući na povećani rizik od pogoršanja situacije sa njihovim finansiranjem.

Turske kompanije su se godinama zaduživale u evrima i dolarima da bi iskoristile niže kamatne stope. To ih je, međutim, izložilo znatnom valutnom riziku i povećalo zabrinutost od njihove izloženosti krizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: