"ECB da smanji stimuluse, inflacija dostigla cilj"

Evropska centralna banka bi trebalo da smanji program finansijskih podsticaja sada kad je inflacija u skladu s njenim ciljem.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 23.08.2018.

19:50

Foto: Thinkstock

To je izjavio predsednik Bundesbanke Jens Vajdman.

ECB se u junu dogovorila da okonča masivni program kupovine obveznica do kraja ove godine, ali Vajdman, otvoreni kritičar politike lakog novca centralne banke, kaže da bi to trebalo da bude tek prvi korak u procesu koji može potrajati godinama, prenosi agencija Rojters.

"Takode je vreme da počnemo da izlazimo iz vrlo ekspanzivne monetarne politike i nestandardnih mera, naročito imajući u vidu njihove moguće neželjene efekte", rekao je Vajdman novinarima.

"Ovaj proces normalizacije će se verovatno odvijati postepeno u narednih nekoliko godina i upravo zato je toliko važno da on zaista počne bez nepotrebnog odlaganja", dodao je on.

Vajdman se našao u centru pažnje nemačke javnosti ove sedmice, nakon što je list Handelsblat objavio da je kancelarka Angela Merkel odustala od ideje da njega predloži za naslednika Marija Dragija na funkciji šefa ECB-a naredne godine. Sada se, kako je naveo list, fokusirala na to da obezbedi da na čelu Evropske komisije bude nemački kandidat.

Povodom debate o tome da li je inflacija u evrozoni dovoljno visoka da bi se ušlo u proces normalizacije monetarne politike, Vajdman je rekao da je projekcija ECB-a od 1,7 procenata za 2020. "u potpunosti u skladu" sa targetom banke od blizu, ali ispod 2,0 procenta. NJegov stav je potpuno suprotan od Dragijevog, dodaje Rojters.

Inflacija u evrozoni je prošlog meseca porasla na 2,1 posto, uglavnom zbog viših cena energije. Procenjuje se da će narednih meseci verovatno pasti ispod 2,0 odsto jer je pritisak na domaće cene i dalje prigušen.

"Međutim, verovatno će (cene) ići naviše s rastom iskorišćenost agregatnih kapaciteta", rekao je Vajdman povodom domaćih cena i dodao da će one tako "neutralisati smanjenje podsticaja drugih komponenti na rast stope inflacije, poput cena energije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: