"Turci poludeli": Snimak zapalio mreže, sve američko...VIDEO

Stanje u Turskoj je alarmantno - lira je doživela sunovrat, berze su pale, a kamatne stope skočile. Da nevolja bude veća, oni su nova meta Donalda Trampa.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 21.08.2018.

10:14

Foto: Screenshot

Tramp je na Tviteru naveo da odnosi SAD s Turskom "nisu sada dobri" i da je odobrio da se udvostruči carina na čelik i aluminijum iz Turske, sa 25 na 50, odnosno sa 10 na 20 odsto.

Turska lira je odmah pala 10 odsto usled strahovanja investitora oko ekonomske politike predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i sankcija SAD. Posle Trampovog tvita, taj pad je bio 19 odsto.

Turci su besni zbog poteza američkog pedsednika koji su doveli do bure i potresa u njihovoj zemlji.

Svoje nezadovoljstvo pokazuju tako što "uništavaju" sve što je američko.

Tako je društvene mreže obišao snimak gde Turci besno seckaju i pale dolar, a onda uništavaju i svoje ajfon telefone.

Neki od komentara su da će Turci zažaliti ako zaista unište dolar, što pokazuje pad lire i rast inflacije. Kako navode, za Turke će biti teško da plate najamninu za stan i da kupe hranu. "Samo pogledajte primer Venecuele", stoji u jednom komentaru.

Sa druge strane, kažu da, ako dolari i ajfon telefoni koje su uništil inisu pravi, da će zapravo povrediti sami sebe izazivajući novu reakciju.

Podsetimo, jedan od okidača skorašnjeg pada valute je sukob sa SAD zbog zatvorenog američkog sveštenika u Turskoj, koja ga optužuje za špijunažu i terorizam u vezi s pokušajem puča pre dve godine.

Erdogan je pozvao građane da ne brinu posle naglog pada valute, ali i pozvao ih da promene svoje devize u lire.

"To će biti odgovor mog naroda na one koji vode ekonomski rat protiv nas", rekao je Erdogan.

Turska lira je pala na rekordno nizak nivo prema dolaru, nakon što je administracija američkog predsednika Donalda Trampa najavila razmatranje turskog izvoza.

Lira je pala na istorijski nizak nivo od 5,18 lira za dolar, da bi se nešto kasnije oporavila na 5,1750 lira, prenosi agencija Rojters.

Ubrzo je za Turke stigla ohrabrujuća vest, turska lira je pokazala snagu i počela da se oporavlja, naročito nakon što je Katar najavio 15 milijardi dolara investicija za pomoć turskoj privredi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: