Šok: Nestalo im lire - svi požurili u Tursku

Međunarodna berza valuta saopštila je da joj je ponestalo turskih lira, jer su Britanci pohrlili u Tursku kako bi maksimalno iskoristili dobrobiti slabe lire.

Svet

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.08.2018.

18:54

Šok: Nestalo im lire - svi požurili u Tursku
(Foto: Thinkstock)

Berza ICE je navela u saopštenju da je tražnja za lirom porasla za 24.000 procenata u odnosu na prošlomesečnu prosečnu dnevnu tražnju, prenosi agencija AP.

Do ovog enormnog povećanja tražnje doveo je rekordan pad turske valute u poslednjih nekoliko meseci. Jedna funta je u ponedeljak na berzi ICE vredela 8,7 lira, a danas se britanskom valutom trguje za 7,7 lira.

Pad lire je posebno bolan za Tursku, jer uvećava ionako visok devizni dug zemlje, a i zato što nedavno uvedene američke trgovinske tarife na turski uvoz dodatno ugrožavaju tusku privredu, napominje američka agencija. Turska je takođe danas objavila kontratarife na uvozne proizvode iz SAD. Smanjenje uvoza bi moglo, prema oceni AP-a, još više da oslabi liru.

Na berzi ICE očekuju da će ponovo imati lire "na lageru" do četvrtka uveče.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: