Tramp i Erdogan ratuju, i to je istorijska šansa za Putina

Sukob SAD i Turske, koji je zahvatio i liru, zapravo je šansa za ruskog predsednika Vladimira Putina.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 15.08.2018.

18:11

Tramp i Erdogan ratuju, i to je istorijska šansa za Putina
Foto: Gettyimages

Kako piše Blumberg, ovo je idealna prilika da Putin pokuša da okrene geopolitička kretanja u svoju korist i dobije nove saveznike. Ipak, nije sve jednostavno.

Iako su Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poboljšali odnose, lider Kremlja može malo toga da ponudi kako bi ublažio ekonomski bol Ankare ili da ubedi drugu po vojnoj brojnosti silu NATO da napusti taj savez i približi se Moskvi.

"Odnosi sa Turskom su prilično konstruktivni. Ali u politici ništa nije zauvek, sve se može promeniti", rekao je Frants Klintsevič, član Odbora za odbranu i bezbednost u gornjem domu parlamenta Rusije. "Mi ne gradimo iluzije."

Turska je bila važna protiv Sovjetskog saveta tokom Hladnog rata. Ima američku avio-bazu, u Crnom moru su i američki ratni brodovi. Zbog novih sankcija, Erdogan je upozorio da je višedecenijska alijansa u opasnosti i da Turska može da počne da traži nove prijatelje i saveznike.

Putin, Erdogan

Kako se kriza lire intenzivirala, Erdogan je odmah razgovarao sa Putinom telefonom, uglavnom o "trgovinskoj i ekonomskoj saradnji". Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov završio je dvodnevnu posetu Turskoj u utorak, a poseta je podrazumevala razgovore o sukobima u Siriji i Ukrajini, kao i o ekonomskim projektima, uključujući gasovod i nuklearnu elektranu.

Putin je rekao Erdoganu da su Rusija i Turska "na istoj strani" a prošle godine su se dogovorili da ukinu većinu trgovinskih sankcija koje su nametnute nakon što je Putin optužio Tursku za „nož u leđa“ posle pada ruskog vojnog aviona u blizini sirijske granice. Ostala su ograničenja na uvoz turskog paradajza.

Ekonomska ranjivost Turske znači da će američki predsednik Donald Tramp "verovatno pobediti", napisao je na svom nalogu na Tviteru Dmitrij Trenin. "Erdogan neće napustiti NATO. Međutim, Trampov pristup saveznicima imaće velike posledice u oblikovanju svetskog poretka."

Tenzije je dodatno zapalila Trampova odluka da nametne sankcije protiv Turske i da udvostruči tarife za čelik i aluminijum. Isto tako, upozorio je da će biti teško poboljšati odnose ukoliko Erdogan kupi raketni sistem S-400 od Rusije.

Erdgogan je, međutim, najavio da je to alternativa i više puta nazvao Putina „moj prijatelj“, uz zahvalnost Rusiji zbog ubrzanja prodaje S-400.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: