Lavrov: Amerika je "grobar" dolara

Najgrublja zloupotreba dolara od SAD dovešće do njegovog slabljenja, ubeđen je šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 14.08.2018.

13:15

Lavrov: Amerika je
Foto: Thinkstock

"Siguran sam da će ovakve najgrublje zloupotrebe uloge američkog dolara kao svetske rezervne valute dovesti do njegovog slabljenja. On će padati i sve više država, koje čak nisu ni dotakle američke sankcije, oslobađaće se dolara i oslanjati se na pouzdanije partnere sa tačke gledišta korišćenja njihovih valuta“, izjavio je on.

On je rekao da američke sankcije protiv Turske potkopavaju princip svetske trgovine.

"One su nezakonite, potkopavaju sve principe međunarodne trgovine koje su usvojile UN, u skladu sa kojima je nezakonito usvajanje jednostranih prinudnih ekonomskih mera“, izjavio je ruski ministar.

On je podsetio da Turska nije uvela sankcije Rusiji.

"U sferi spoljne politike, Rusija i Turska vode nezavisnu politiku. Mi visoko cenimo odbijanje partnera da se pridruže antiruskim sankcijama“, zaključio je on, prenosi Sputnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

16 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: